Recepti

Zeleni svaljki – pa ne tisti iz nosa

Danes delim z vami recept z izdelavo okusnih zelenih svaljkov (pa ne tistih iz nosa). Kljub temu, da naš starejši otrok ni oboževalec zelenjave (razen, če je razkuhana do nerazpoznavnosti), je tele zmazal kot za stavo. K svaljkom se odlično poda kakšna mesna ali zelenjavna omakica.

Potrebujemo:

300 g moke

1 glava brokolija

120ml vroče vode

1 žličko soli

Olivno olje

Priprava:

Glavo brokolija narežemo na manjše kose in zmiksamo. V drugi skledi zmešamo moko in sol, na sredini naredimo luknjo, v katero vmešamo brokoli in polovico vroče vode. Oboje dodajamo počasi in mešamo z leseno žlico, dokler ne nastanejo grudice.

Če je potrebno, dodajamo še preostanek vroče vode, tako da nastane zmes za testo. Z rokami pregnetemo testo v hlebček in dodamo moke, če je preveč lepljivo.

Testo mora biti mehko, a toliko trdno, da drži obliko ter elastično, da se lahko oblikuje. Hlebček nato razrežemo na več enakih manjših hlebčkov, ki jih ponovno pregnetemo in oblikujemo v kroglice. Kroglice z rokami zvaljamo v dolge kačice in jih razrežemo na poljubne dolžine za svaljke.

Kuhamo jih na enak način kakor njoke, potopimo jih v vrelo osoljeno vodo in počakamo, da priplavajo na površje. Dober tek!