Blog

Ubijalci otroštva

V torek zvečer sem šla »en krog« na sprehod po našem naselju. Ravno toliko, da si malo prevetrim možgane. Z descom sva se zmenila, da si vsak vzame kak večer ali popoldan, da v teh turobnih časih, ko smo cele dneve skupaj ohranimo nek nivo zdravega razuma. Hodila sem slabo uro in se vrnila ravno do 21.00. Zunaj je bila že tema in mraz, da je rezalo v lica. Ulice so bile prazne. Srečala sem kakih 5 sprehajalcev.

Prva stvar, ki me je presenetila, je bila ta, da me je od pet mimoidočih le ena gospa pozdravila. Nisem vedela, da socialno distanciranje sega tako daleč, da se mimoidočega ne spodobi niti pogledati in mu ne odzdraviti, ko te pozdravi. Druga stvar, ki me je prav tako neprijetno presenetila, je bila ta, da so iz vseh strani skozi okna sevali prižgani televizijski sprejemniki. Na teh sem zasledila dobro znane obrise politikov, ki obveščajo o aktualnem stanju. Le skozi dve okni je bilo videti, da spremljajo drug »program«, ki pa je bil igranje igric na televizijskem sprejemniku. Tistih igric, kjer si zmagovalec, če postreliš vse, kar prileze mimo tebe.

Resda nikoli nisem bila pristaš igranja kakršnihkoli igric na telefonih ali računalnikih, a ne morem si kaj, da ne bi omenila, da mi je to dokončno obrnilo želodec. In danes ne bom razpredala o tem, kaj je prav in narobe. Itak ima vsak od nas svoj prav in narobe – kdo pa sem jaz, da sodim. Ker živimo v časih, ko nam je tehnologija tako blizu, kot še nikoli, menim, da bi morali tovrstne stvari jemati z večjo mero rezervacije. Kdo ve, kakšne posledice bo to prineslo nam in našim otrokom, ki imajo že sedaj otroštvo, ki je nabutano z dražljaji, ki jih mi nikoli nismo poznali.

Toplo pa priporočam branje naslednjega intervjuja vsakomur, ki ima 5 minut časa. Jaz ga vsakih nekaj tednov preberem. In vsakokrat, ko ga preberem, ga podelim z nekom. Zdi se mi prav, da se širi med ljudmi: (opazila sem, da članek ni več dostopen, če niste naročnik Mladine, zato spodaj prilagam drug članek, ki je zelo podoben, a žal krajši in manj nazoren).

https://www.mladina.si/183549/miha-kramli-terapevt-vodja-klinike-za-zdravljenje-nekemicnih-zasvojenosti/

https://revijazarja.si/clanek/zgodbe/5d763a2a0f947/prepovejte-mobitele-v-osnovnih-solah?fbclid=IwAR1Jr0hkI5oskfW02TRM5lXHezFATGN7CHVgt1nfQjoJjMjmZJGkK-fo_9U