Blog

Roditelj – otrokov nadomestni možgan

Pisal se je meglen novembrski dan in po treh urah neuspešnega popoldanskega uspavanja, ja prav ste prebrali, od 12 do 15h smo se poskušali uspavati – sem pomahala z belo zastavico in se ulegla na kavč.

S tem, ko usvojiš naziv roditelj, pristaneš tudi na določene roditeljske tegobe, ki spadajo zraven. Ena teh je, da boš do določene starosti in sposobnosti razumevanja otrokov nadomestni možgan, ki se bo trudil delati tisto, kar je zanje najbolje.

Zaplete se seveda pri tem, ker so pogledi roditeljev in potomcev na to, kaj bi bilo zanje dobro, običajno zelo različni. Tako sta potomca danes vztrajno sodelovala pri petju uspavank. Kot bi nekako vedela, da bodo od vseh prisotnih, v spanec zazibale ravno edino odraslo osebo v prostoru. Nato sta se, čez to napol spečo odraslo osebo, ki je dremala na postelji med njima, pričela igrati »bratec reši me«. 3 x sta lulala, 2 x pila, se previla, vmes  prišla do kuhinje, ker dve porciji kosila nista bili dovolj in zahtevala tretjo. Predlog roditelja, da oba potrebujeta popoldanski spanec po več urnem zasedanju ni bil sprejet. Sprejet pa je bil predlog o kolateralni škodi, ki je zajemal pobiranje vseh vogalov pohištva z bojda manj pomembnimi deli telesa, kot so glava in mezinci. Martin, ki ni spal od jutra, pa je za vrhunec mamine kapitulacije pripravil še zvočno prireditev za vse do tedaj, še ne oglušele. Tako je nekaj minut pred 21h na ves glas rjovel »Gate na glavo!« ter dirkal po hiši z dvema barvicama zataknjenima v nosu. Naj pripomnimo, da je upošteval trenutno vladno prepoved kulturnih prireditev in poskrbel, da je bilo vse skupaj slišati kar se da nekulturno, zato nas ravno ne rabite prijavljati inšpekciji.

Najmlajši je ugotovil, da lahko skoči v zrak z obema nogama in na njih tudi pristane. Ta presunljiva večerna ugotovitev je takoj za tem morala prestati nešteto testov – da se ni slučajno zmotil. Še posebej so bili pomembni testi na majajočem lesenem stolu. Bolela je že sama misel na njegov nasmešek, ki je bil razpotegnjen od levega do desnega ušesa, ter dejstvo, da ga samo kak centimeter loči od neutolažljivega joka, ker se bo zlobni roditelj odločil, da mu bo preprečil testiranje Newtonovih zakonov v praksi in ga s tem prikrajšal za neprecenljive izkušnje s področja fizike, a mu bo vsaj do nadaljnjega prihranil nekaj zob. Včasih, čeprav ne prepogosto, sprejmejo starši tudi tako čudne odločitve, kot to, da je potrebno žrtvovati izobrazbo zavoljo izgleda.

Prosim, ukinimo srede, živel četrtek!