Blog

Nekaj čudnega je v zraku

Včeraj zvečer me vpraša Martin:

-»Mami, kako si, a si v redu?«

-»Ne, Martin, zelo sem utrujena, a lahko prosim zapreš zdaj oči in zaspiš.« mu odgovorim rahlo naveličano. Ker otrokom je pač treba vsak dan posebej razložiti, kako se prične ta nenavadni proces, ki mu pravimo spanje. Da je treba ležat in bit tiho in v večini primerov celo zapreti oči. Postopek je pač zakompliciran in človek pozabi. Kot da mu ne bi rekla ničesar, on moj odgovor vzame kot povabilo na tekmovanje, kdo bo navrgel več “kravavo-očitnih” dejstev.

-Mami, veš, to da si ti utrujena sploh ni nič narobe, a več kaj je narobe?

-»Ne, povej.«

-»To da jaz sploh nisem nič utrujen.«

Potem se začne valjati po postelji, si dvakrat prešteje prste na rokah in nogah ter zadovoljno ugotovi, da jih ima 19. 19 je dovolj blizu, da se ne rabim vmešavati, ker bi jih sicer najbrž vsaj še štirikrat preštel, če se nisem slučajno jaz zmotila. Sicer pa resnici na ljubo, matematika nikoli ni bila moja močna plat. Po tem, ko našteje še, kdo vse je do sedaj že v postelji in spi sledi burna razprava o tem, da nekateri ljudje pa ne spijo, saj je na drugi strani sveta zdajle mogoče jutro. Ta razprava izzove še kopico slavističnih pomislekov, ali se reče »ljudje« ali »človeki« in na koncu se moram strinjati z njim, da se pač ne strinjava. Ker samo zamegljeni um bi lahko trdil, da beseda »človeki« ne obstaja.

In na takšne dni, ko imava že med uspavanjem opravka s celotnim vesoljem in po možnosti še z njegovim nastankom,  pogledam ali je kmalu kakšna luna. Če lahko dviga morje, ni dvakrat za reči, da lahko navadnim smrtnikom kot sem jaz, dvigne tudi pritisk. Tokrat ni bila luna, tako da je očitno le »nekaj čudnega v zraku«, sem se potolažila. In ko pišem tole z podočnjaki do kolen, se sprašujem, zakaj preden postaneš starš nihče ne govori o tem, da se bo povsem spremenil tudi tvoj pogled na svet. Še posebej na zadrge. Kdo si je mislil, da bodo zadrge postale za naslednjih 10 let tvoj največji sovražnik na tem svetu. Preklete zadrge, vezalke, zobne ščetke in lončki za sok, ki so napačne barve.