Blog

Nedeljska iskrica: “prehranske dileme skrbnih staršev na posteljici iz paradižnika”

Ko enkrat odrasteš je ena izmed skrajno frustrirajočih stvari zagotovo to, da boš mogu vsak dan do konc življenja neki skuhat. Sploh, ko imaš otroke.

To te večkrat pripelje do tega, da bi ob sleherni dilemi najrajš na mizo postavil pašto s paradajzovo omako, ker je to skoraj edina stvar nad katero ni pripomb in jo mladiči konzumirajo samodejno, ne da bi jih starši morali loviti z vilico po bajti in obenem brisati omako, ki medtem kaplja po kavču. Dejstvo je, da kadar je na menuju pašta, nenavadno na krožniku tudi ne ostane prav noben makaron za med odpadke.

Ampak vsak dan jesti pašto, to pač ne gre. Ker mi smo odgovorni starši, ki skrbno preračunamo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, ki jih moramo kot cvet starševske odgovornosti tudi prezentirat na krožniku. In ne samo to, tudi iskreno se zavzemamo za zadosten vnos vitamina B6 in kalcija ter vseh drugih mineralov, ki jim kakopak tudi vsem poznamo imena in učinkovine. Nemalokrat smo sicer priča temu, da vse te zdrave sestavine ostanejo zgolj prezentirane na krožniku, dokler ne končajo v objemu smetnjaka. Z izjemo tistih nekaj žlic hrane, ki so že pred tem naredile postanek okrog krožnika in na tleh.

Po tihem se sicer zavedamo, da bi po takšni zdravi  večerji v otrokovem želodcu najverjetneje našli le dva graha, ki sta tam končala zgolj po nesreči, ali po nekaj  minutnem moledovanju, pa morda še skorjo kruha pomočeno v marmelado in tri žlice pire krompirja. Mogoče še tisti list solate, ki smo ga skrbno zatlčili pod pire krompir in ga je mladič od samega presenečenja, da se je njegovih brbončic dotaknila neznana zelena stvar, pozabil izpljuniti. Pa vseeno vztrajamo. Ker mi smo skrbni starši.

Kuhanje pri nas je bilo pogosto naporno, saj sobivamo vsejedec, vegetarijanec in dva alergika na mleko. A verjeli ali ne, je z vsakim letom lažje, čeprav se pašta s paradajzovo omako na koncu dneva še vedno ne sliši tako napačno. Še posebej, če jo poimenuješ ‘pšenični peresniki na posteljici iz paradižnika z mediteranskimi začimbami’.