Recepti

Italijanska pita

Ta vikend smo povabljeni na družinski piknik. To je tradicija, ko se zbere nekaj družin in skupaj dobro jemo, pijemo, odigra se kakšna odbojka in igra balinčkov. Letos bo še posebej aktivno, zato je bila glavna ideja, da kulinariko prepustimo kmečkemu turizmu, kjer bomo spali. Še vseeno pa naj bi za sladico poskrbele partnerke, žene ali ljubice. Tako je pisalo v vabilu. Descu se je zdela to imenitna ideja, meni pa tudi. Bil je že čas, da se tudi ljubice kdaj izkažejo, nas pa naj tokrat pustijo pri miru!

No, če pustimo šalo ob strani.

Spomnila sem se na ITALIJANSKO PITO Z BRESKVAMI, ki sem jo resda pekla le enkrat, a me je navdušila s svojo preprostostjo in božanskim okusom. 👌

Recept sem tokrat uporabila za izdelavo malih grižljajčkov, ki sem jih pekla v modelčkih za mafine. Seveda sem pozabila, da jih pečem, ker sem vmes parkirala kufre in prepričevala otroke, da je uporaba wcja priporočljiva večkrat dnevno, sploh pa pred odhodom na izlet (žal neuspešno).

Razpletlo se je pod pričakovanji, saj so bili grižljajčki v pečici cca 10minut predolgo. Urban jih sicer priznava za užitne, a Martin protestira, da jih ne bo poskusil, zaradi vsebnosti neznane oranžne sestavine, sumljive kvalitete. Kljub temu da mati zatrjuje, da kos breskve še nikomur ni storil žalega, ostaja neomajen v prepričanju, da materinim kuharskim sposobnostim ni za zaupati 🤷‍♀️🤭 Če ste pri organizaciji časa bolj spretni pa je to recept s katerim ne boste zgrešili in ga priporočam tako za piknike, kot tudi za domačo rabo 😋😍

Čas priprave: 7min

Čas peke: 30min, 200 stopinj

Osnova iz drobtin:
2½ lončka moke
½ lončka sladkorja
2 žlički pecilnega praška
Ščepec soli
⅓ lončka + 1 jedilna žlica hladnega masla
1 jajce
➡️Ne meša se z mešalnikom, temveč z vilico, da nastanejo drobtine! Zmeša se najprej suhe sestavine, nato dodamo razžvrkljamo jajce in maslo.


Polnilo iz breskev:
2½ loncka olupljenih narezanih breskev
1 ½ jedilne žlice sladkorja.
➡️Spodaj posujemo drobtine, čez polnilo in nato še nekaj drobtin po vrhu!
200stopinj, 30min.