Recepti

Gazpačo – ker ljubim paradižnik!

Danes za kosilo en malček improviziran gazpačo?

Ko sem bila otrok je bil svež paradižnik moja najljubša jed. Pojedla sem kakšne tri dnevno, tako kot jabolka in z malo soli. Ravno zato mi je ta recept tako pri srcu.

Več o paradižniku si lahko preberete v mojem članku, ki je bil objavljen na naslednji povezavi:

https://zeleni-planet.si/novica/paradiznik-afrodiziak-strup-ali-zdravilo-43/

Zadnja dva tedna sem bila zaradi puljenja zoba bolj na tekočem. Kljub neprijetnemu občutku, je tudi to za nekaj dobro, saj končno nase spravim prej preozke kavbojke. Več kot en teden nisem mogla zgrizti niti koščka kruha in v predalu pozabljeni mikser je lahko zopet zablestel v vsem svojem sijaju.

Poleg vsega navedenega sem ravno imela za porabit kumaro, nekaj paprik in paradižnikov, zato sem se odločila, da bi imela danes na meniju en poenostavljen gazpačo oziroma svežo paradižnikovo župico. Baje so ji včasih rekli tudi tekoča solata, saj se ne kuha, namenjena pa je bila ohlajanju v poletnih dneh. Ni sicer poletje, pa vseeno.

Recept za 2 krožnika:

Narezan korenček, papriko, kumaro, pol čebule in olupljen paradižnik zmiksamo tako, da ostanejo še koščki (lahko polovico sestavin zmiksamo, polovico pustimo v koščkih), dodamo limonin sok, sol in balzamični kis. Na olivnem olju prepražimo česen in primešamo juhico v lonec. Nato zadevo vsaj 2h ali najbolje čez noč ohlajamo v hladilniku. Simple, kajne?