Domači pirini njoki
Na spletu sem našla odličen recept za domače njoke. In drži kot pribito – ko enkrat narediš domače, ponje nočeš več v trgovino. Recept je sila preprost, a malček lepljiv. Ravno zaradi tega v pripravi domačih njokov tudi otroci neizmerno uživajo.
Potrebujemo:
- 400 ml vode
- vsaj 250 g pirine moke (jaz sem jo porabila dosti več, vendar nisem tehtala)
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- 2 žlici olja
Postopek:
Vodo zavremo s soljo in oljem, odstavimo s štedilnika in dodamo moko ter vinski kamen (ki ga nisem imela, dodala sem 1 žličko pecilnega praška). Naredimo kepo. Klepi toliko časa dodajamo moko, dokler ne postane manj lepljiva.
Iz kepe naredimo več kepic in jih zvaljamo v dolge svaljke. Svaljke nato razrežemo v njoke in ponovno pomokamo, da se ne lepijo pri shranjevanju!
Kuham jih še tri minute po tem, ko priplavajo na vrh.
Dober tek!