Blog, Recepti

Češki kruhovi knedli (v 30 minutah) – NJAM!

Zadnjič sem naletela na fotko čudovitih kruhovih cmokov. Malo sem pobrskala in ugotovila, da gre za eno vrsto čeških kruhovih cmokov (houskovy knedlik- izdelavo si lahko ogledate tudi na youtube). Čehi so bojda ljubitelji kruhovih cmokov in imajo več različic. Tale je še posebej preprosta. Poleg tega pa je to odličen način porabe 2-3 dni starega kruha, ki nam ne gre več najbolj z veseljem po požiralniku 🙂

Pa začnimo!

 

Potrebujemo:

4 štručke kruha (oziroma tolikšno količino kruha)

0,5 kg grobe moke

1 jajce

4dl mleka

1/2 pecilnega praška

1 zvrhana jušna žlica soli

Priprava:

Kruh narežemo na majhne kocke.

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol, nato suhi zmesi dodamo jajce in mleko (malo ga prihranimo in dodamo še postopoma med mešanjem). Sestavine premešamo najprej s kuhovnico, potem uporabimo tudi palični mešalnik z metlico. Ko je zmes homogena, ji dodamo kruh in spet vse skupaj premešamo, tokrat le s kuhovnico.

Z vodo si zmočimo obe roki in zajamemo z eno roko toliko mase, da iz nje dobimo velikost ene štručke kruha.

Poskusimo jo malček oblikovati in si pri tem pomagamo tako, da odpremo pipo z vodo ter pustimo, da tekoča voda cmok nalahko oblije ob straneh (za zelo kratek čas). Curek naj bo počasen, da vam cmoka ne odnese v korito po delčkih! Zavremo vodo in jo osolimo. Cmoke kar sproti, takoj ko jih izdelamo, odlagamo v vrelo vodo. Kuhamo 20 minut.

Narežemo na rezine, kot rolado 🙂

Fantje so si jih privoščili z golažem, jaz pa z zelenjavno omakico!

Hitro, preprosto in nasitno! Zagotovo jih kmalu naredimo spet 🙂