Blog

Ah, ti ponedeljki …

Včeraj sem končala svojo peto knjigo in prvič se mi je zgodilo, da sem si po tem zares oddahnila. No, tako sem vsaj sprva mislila. Vedela sem, da ne bom več dodajala poglavij. Odločena sem bila tudi, da je ne bom več popravljala vsebinsko. Tisti, ki pišete tako veste, da je ta trenutek, ko zaključiš s pisanjem od izida knjige oddaljen še mnogo neprespanih noči. Običajno sledi vsaj še 25 verzij, ko zadevo glancaš in popravljaš, ponovno napišeš poglavja, jih mečeš ven, spreminjaš osebam imena in loviš napake, kjer se vsebina ne poklopi. Tokrat sem prvič vse to delala sproti. Madonca, vse to je bilo čist preveč produktivno za ponedeljek! Čuden občutek. A pomembno je bilo, da končam prav ta dan, saj sem sprintan osnutek knjige lahko dala v kuverto in jo moji zvesti bralki poslala za rojstni dan. 🙂
Ura je bila dve popoldan, ko sem zmagoslavno legla na kavč in se spravila brati neko knjigo iz knjižnice, z otroškega oddelka. Morala sem si ohladiti možgane, ki so bili še vedno preveč divje razpoloženi. Brati zgolj za svoj užitek. Zadnje čase berem predvsem otroško in mladinsko literaturo, ki me le redko pusti na cedilu. Tokrat me je očarala Maria Parr – Vafljevi srčki, ki jo absolutno priporočam.
Potem sem šla po otroka v vrtec in bili smo soglasni, da se je najbolje malo ohladiti v knjižnici, saj temperature zunaj še niso bile primerne za naše običajno divjanje. Ko smo se vrnili domov, sem mislila, da bomo vsaj malo praznovali konec knjige, ampak otrokoma to ni najbolj dišalo, ker je eden hotel risat, drugi pa vozit kolo. Sledilo je običajno popoldansko prerekanje o tem, ali so boljše barvice ali kolo, pri čemer tako nikoli nihče ne zmaga, smo pa vsi rahlo znervirani. V tej običajni nervozi sem popila popoldansko kavo in praznovala sama ter tuhtala, kaj mi gre pravzaprav tako blazno na živce. Ker na te klasične prepire bi morala biti po vseh evolutivnih izračunih že krepko privajena. Kmalu se je iz službe vrnil desc in z otrokoma so malo šraufali kolesa. In medtem ko se je v meni naselila že poštena kepa praznine, so se naši desci odpravili s kolesi na sladoled. Postalo mi je jasno. Pogrešam pisanje te dotične knjige. Sicer pišem tri hkrati, ampak ta je bila drugačna. Vsako prosto sekundo sem izrabila zanjo, da ne omenjam tudi vseh neprespanih noči. Zdaj pa kar nisem mogla verjeti, da je konec. Kaj pa zdaj?
Pecivo. Vedno pomaga pecivo. Če ne drugega pa to, da malo bolj divje zamesiš testo. Et voila. Praznino smo zapolnili s kvašenimi slanimi rogljički. Ponedeljek: rešen.